Witamina D

Witamina DChoroby układu krążenia to kolejna bardzo ważna sprawa, która mocno powiązana jest z niedoborem witaminy D. Choroby układu krążenia są zabójcą numer 1 na świecie. Liczne badania pokazują, że jest to najczęstsza przyczyną przedwczesnej śmierci. Liczne badania epidemiologiczne sugerują, że niski poziom witaminy D może prowadzić do podwyższenia czynników ryzyka chorób układu krążenia i zwiększać ryzyko zawału serca, ale wyniki kontrolowanych badaniach były dotychczas niejednoznaczne. Zmniejsza się również częstość występowania cukrzycy typu I u dzieci. Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną jaka to jest spowodowana przez układ odpornościowy atakuje wytwarzające insulinę beta komórek trzustki. Badanie 10,921 niemowląt od dnia urodzenia wykazały że osoby z dostające do diety 2,000 IU dziennie witaminy D miały o 78% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu I . Meta-analiza badań epidemiologicznych potwierdza to stwierdzenie wykazując zmniejszenie ryzyka co najmniej o 39% i prawdziwość relacji dawka-odpowiedź.  Dodatkowo istnieje wiele danych łączących suplementacja witaminy D3 ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu II u dorosłych. Mając na uwadze te dowody naukowe będziemy mogli wpłynąć na podjęcie decyzji o konieczności wykonania podobnego badania. Zmniejszenie skutków upadków i częstotliwości złamań w podeszłym wieku – to kolejna sprawa, która nie może zostać przez nas zbagatelizowana. Osoby starsze są szczególnie narażone na ryzyko niedoboru witaminy D3, z wiekiem zmniejsza się synteza witaminy D3 i zazwyczaj też czas ekspozycji na promieni słoneczne. W losowych badaniach osób starszych uzupełniających witaminę D3 w diecie, stwierdzono obniżenie ryzyka złamań kości przy dawce 800 IU, natomiast mniejsza dawka – 400 IU nie miała na to wpływu.  Witamina D3 może wzmacniać ochronę przeciwko grypie i atakom astmy Losowe próby kliniczne na dzieciach W wieku szkolnym wykazały że suplementacja witaminy D3 zmniejsza ryzyko infekcji grypy A o 42%, a także znacząco zmniejsza występowanie ataków astmy.