Jaki jest skład i właściwości mleka kobiecego?

Jaki jest skład i właściwości mleka kobiecego?

Mleko matki zazwyczaj jest pierwszym pokarmem przyjmowanym przez nowonarodzone dziecko. Zobacz, co wchodzi w skład mleka matki oraz jak zmienia się on wraz z dietą karmiącej.

Skład mleka matki

Skład mleka matki jest skomplikowany i bogaty w wiele różnych składników. Warto wiedzieć, że skład mleka nie jest stały – zmienia się on w zależności od stanu zdrowia matki, fazy laktacji, wieku dziecka czy nawet od pory karmienia. Mimo to można wymienić podstawowe składniki, które wchodzą w skład mleka matki.


Jakie składniki znajdują się w mleku matki?


•    woda – woda to podstawowy składnik wchodzący w skład mleka matki. To właśnie woda jest nośnikiem wszystkich produktów mleka matki,


•    białko – to główny składnik odżywczy. W przeciwieństwie do innych składników składających się na mleko matki, jego wartość jest stała i wynosi około 1,2 g/100 ml. Białko w mleku matki jest lekkie i łatwo się trawi, co czyni je odpowiednim dla układu trawiennego nowonarodzonego dziecka. Wśród białek wchodzących w mleko matki można znaleźć białka kazeinowe, które wspomagają wchłanianie cynku, wapnia i miedzi oraz niektóre białka serwatkowe,


•    tłuszcze – tłuszcze znajdujące się w mleku matki stanowią nawet do 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Tłuszcze pełnią funkcję budulcową i energetyczną. Są bardzo ważnym składnikiem w mleku, a ich jakość jest uzależniona od rodzajów tłuszczy spożywanych przez matkę w pokarmie. Dlatego tak ważne jest, by kobiety karmiące piersią spożywały produkty bogate w zdrowe i dobre rodzaje tłuszczu,


•    węglowodany – w pokarmie matki najwięcej jest cukrów zwanych laktoza. Jej stężenie jest stałe i wynosi 7 g/100 ml. Odpowiada ona za prawidłowy rozwój narządów wewnętrznych dziecka, a także za rozwijanie się układu nerwowego. Oprócz tego w mleku matki jest jeszcze 100 innych rodzajów cukrów. W skład mleka wchodzą również oligosacharydy. Są to prebiotyki, które nie ulegają trawieniu. W mleku matki można wyróżnić aż 200 ich rodzajów. Oligosacharydy dbają o prawidłową florę bakteryjną w układzie pokarmowym malucha,


•    witaminy – mleko matki jest bogate w witaminy A, B12, C, D3, E, K, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka,


•    czynniki wzrostowe – do których zaliczają się między innymi liczne hormony,


•    przeciwciała – czyli immunoglobuliny. Ich zadaniem jest neutralizacja drobnoustrojów, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka,


•    enzymy – w mleku matki znajduje się ponad 80 różnych enzymów, m.in.: enzymy trawiące białka, enzymy utleniające i antyoksydanty i enzymy trawiące tłuszcze.

Źródło: https://www.lactosan.pl/elementarz-karmiacej/sklad-mleka-matki-co-jest-w-nim-wyjatkowego