A czy Ty znasz krokosz barwierski?

A czy Ty znasz krokosz barwierski?

Krokosz barwierski to roślina o bardzo szerokim zastosowaniu i działaniu. Pochodzi głównie z Indii i Bliskiego Wchodu, ale obecnie uprawiany jest Europie, Azji i Północnej Afryce. Wyglądem nieco przypomina oset, posiada jednak bardzo piękne czerwono-żółte kwiaty.

Kwiaty krokosza barwierskiego można stosować na różne sposoby. Jednym z nich jest suszenie i wykorzystywanie ich jako przyprawy o lekko gorzkim smaku, delikatnym zapachu i szkarłatnym kolorze.

Silny barwnik

Nazwa naukowa krokosza barwierskiego pochodzi od słów, które można przetłumaczyć jako barwienie, farbowanie. Właśnie to jest główną cechą tej rośliny – stosowana jest jako barwnik. Może to być barwnik żółty – rozpuszczalny w wodze lub barwnik czerwony – nierozpuszczalny w wodzie. Możliwe jest również ich połączenie, co daje barwnik pomarańczowy. W przeszłości to właśnie on był stosowany jako fałszywy szafran. Był on bowiem o wiele tańszy i łatwiej go było zdobyć. Teraz krokosz jest jedynie tańszym zamiennikiem szafranu. Barwnik wytworzony z niego może być używany do farbowania artykułów spożywczych, produktów kosmetycznych oraz tkanin.
Kolejnym zastosowaniem kwiatów krokosza może być wytworzenie naparu bądź dodanie ich do własnej mieszanki herbacianej. Napary te są warte wykorzystywania, dzięki ich właściwościom zdrowotnym. Mogą bowiem pomóc w trakcie bolesnych lub skąpych miesiączek, a nawet w ich braku. Stosuje się je również w celu poprawienia kondycji naczyń krwionośnych, utrzymania właściwego ciśnienia krwi, wspierania prawidłowego krążenia krwi i zapobiegania powstawania zakrzepów. Kojąco wpływają również na układ nerwowy, zmniejszając stres.

Kolejne zastosowanie krokosza

Krokosz barwierski posiada też nasiona, z których wytwarzany jest cenny w składniki odżywcze olej, właściwościami przypominający olej słonecznikowy.
W medycynie tradycyjnej ekstrakt z krokosza wykorzystuje się do pobudzenia wzrostu włosów i poprawienia ich kondycji.
Krokosz barwierski to roślina o wielu zastosowaniach leczniczych. Warto więc zacząć go używać podczas wielu okazji. Może to bowiem okazać się bardzo dobrą dla naszego zdrowia decyzją.